Terug

België? Bezoek onze BE winkel

Moeten wij ons als Nederlanders zorgen maken na gezondheidsklachten in de VS door gebruik e-sigaret?

Moeten wij ons als Nederlanders zorgen maken na gezondheidsklachten in de VS door gebruik e-sigaret?

Zoals u wellicht uit de media hebt vernomen, zijn in de VS de laatste tijd verschillende meldingen gedaan over mensen die lijden aan een nieuwe onbekende longziekte. Op basis van cijfers zouden er momenteel 450 mensen aan deze ziekte lijden die gepaard gaat met kortademigheid, veroorzaakt na het gebruik van een e-sigaret. Daarbij zouden er volgens berichtgeving 5 mensen zijn overleden aan deze ziekte.

Omdat wij ons bewust zijn van het feit dat deze berichtgeving bij e-sigaret gebruikers veel vragen kunnen oproepen, vinden wij het zeer op zijn plaats om u hier nader te informeren over de situatie met betrekking tot de wettelijke (veiligheids)eisen die gelden binnen Nederland (en de EU) ten opzichte van de VS.

Wat is het verschil in regelgeving ten aanzien van de VS ten opzichte van Nederland en de EU m.b.t. de e-sigaret?

Indien u al geruime tijd gebruiker bent van een e-sigaret, zult u vermoedelijk enigszins bekend zijn met de regelgeving die van toepassing is op de aankoop en gebruik van de e-sigaret. Deze wettelijke regels gelden voor winkeliers/webshops binnen onze branche en zijn dus ook indirect op u als consument van toepassing. Voor diegenen die hiermee minder bekend zijn geven we een korte opsomming van de belangrijkste regelgeving door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) die van toepassing is op de verkoop van de e-sigaret en de bijbehorende e-liquid:

 • Geen e-sigaretten en/of navulverpakkingen worden verkocht aan personen onder de 18 jaar
 • Navulverpakkingen voor e-sigaretten mogen een maximaal nicotinegehalte hebben van 20 mg/ml
 • Verbod op verkoop van clearomizers en/of tanks groter dan 2 ml
 • Verbod op verkoop van navulverpakkingen groter dan 10 ml
 • Controle voorafgaand aan marktintroductie van producten door het RIVM
 • Verbod op alle reclame-uitingen buiten verkooppunt

In de VS kent men in het algemeen geen regelgeving ten aanzien van de verkoop en het gebruik van e-sigaretten en hieraan gerelateerde producten. Er is dus geen sprake van enige controle op producten die op de markt worden gebracht. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan indien men zelf gaat ‘experimenteren’ met het samenstellen van e-sigaretten en het mengen van e-liquid door het toevoegen van additieven zoals THC en/of een (zeer) hoog nicotinegehalte (soms tot 59 mg).

Zijn er personen in Nederland of België bekend met vergelijkbare klachten met betrekking tot de e-sigaret?

Nee, in Nederland en de EU zijn er geen vergelijkbare klachten bekend met betrekking tot het gebruik van de e-sigaret. De verwachting wordt inmiddels uitgesproken dat genoemde klachten in nauw verband staan met het gebruik van een e-sigaret en het zelf toevoegen van additieve, al dan niet (voor ons) illegale, vloeistoffen zowel door consumenten zelf als door gebrek aan controle bij producenten.

UPDATE: In Nederland is er naar aanleiding van dit verhaal een oproep geplaatst door de longartsen vereniging NVALT. Naar aanleiding van die oproep zijn er in Nederland 8 klachten binnen gekomen van mensen die klachten zouden hebben na het gebruik van de elektronische sigaret. Echter wordt er niet duidelijk gesproken over wat deze klachten exact inhouden. Dit maakt het dus nog niet duidelijk of deze direct zijn toe te schrijven zijn aan het elektronisch roken zoals we dat in de EU kennen.

Om alles even in perspectief te plaatsen: Jaarlijks sterven er in Nederland ongeveer 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Er zijn sinds de introductie van de e-sigaret in 2008 nog geen sterf gevallen bekend in Nederland of de rest van de EU.

Moeten we ons in Nederland en België zorgen maken?

Ten aanzien van de bovenvermelde beschreven situatie binnen de VS, naar onze mening niet. In de EU worden producten pas op de markt toegelaten wanneer deze voldoen aan de hoogste eisen. Daarnaast zijn gevaarlijke additieven en hoge nicotinegehalten per definitie verboden.

Ons advies is dan ook, koop altijd uw product bij een betrouwbare leverancier en koop altijd binnen de EU of beter nog, binnen Nederland. Hier worden, in tegenstelling tot in de VS, aan de hand van wettelijke regelgeving de veiligheid en kwaliteit van de producten voortdurend gecontroleerd.

Heeft u een vraag over dit artikel of wilt u meer informatie? Laat het ons dan weten door middel van een reactie of mail ons via [email protected]

Bron - Esigbond

Bron RTL Nieuws - Trimbos - Esigbond

 

 

 

Reacties

 • Placeholder

  Ben Vallinga

  13 / 09 / 2019

  Beste mensen doe deze pagina svp updaten. In de tussentijd is duidelijk, ook door CDC en FDA in hun laatste persberichten weergegeven, dat deze longziekte exclusief het gevolg is door het gebruik van THC cartridges, geproduceerd door criminelen en verkocht op de zwarte markt.
  De vloeistoffen in deze cartridges zijn vervuild met vitamine E acetaat, een olieachtig product en hoge gehaltes aan pesticiden welke verantwoordelijk zijn voor deze ziekte. De reguliere THC cartridges zijn na diverse testen, net als in de normale nicotine producten, geen schadelijke stoffen aangetroffen. Meer info te vinden op diverse websites, CDC, FDA en vele andere pagina's

 • Placeholder

  Elle

  13 / 09 / 2019

  Ze moeten allemaal niet zo overdrijven. Ik rook de esigaret nu 2 maanden. En voel me stukken beter en gezonder erdoor.

  Ik ben die negatieve reacties op de esigaret helemaal beu.

 • Placeholder

  Bert

  13 / 09 / 2019

  Nu zijn er volgens de telegraaf ook in Nederland al een paar gevallen gemeld. Is het dan toch zo slecht of zijn hier ook van die figuren die er van alles in gestopt hebben?
  Je zou bijna niet meer durven dampen.
  En men wil een direct verbod op de e sigaret.
  Wat moet je hier nou mee?

  Gr Bert

 • Placeholder

  Cor Helsloot

  13 / 09 / 2019

  Hallo fred, Binnenkort ga ik weer een bestelling doen. geen problemen met dampen. vreemt dat de e-sigaret moet verdwijnen en dat de sigaret mag blijven. Maar ja, daar wordt ook het meest aan verdiend!

 • Placeholder

  Geart

  13 / 09 / 2019

  En vergeet een mogelijke invloed van tabaksindustrie niet. Het is toch wel opmerkelijk dat Trump (ook grootkapitalist) zich nu zorgen maakt om een paar vermoedelijk experimenterende jongeren. Dit staat, hoewel het voor die jongeren wel verdrietig is, wel in schril contrast met het laten verrekken van honderden, zo niet duizenden, Mexicaanse jongeren en volwassenen.

 • Placeholder

  Siny valkenburg

  13 / 09 / 2019

  Ik rook al zeker 5jaar de e sigaret en nergens last van .

 • Placeholder

  Ca berrevoets

  13 / 09 / 2019

  Is er dan nog iets wat wel gezond is . Gewoon lekker gezellig blijven dampen mensen. Morgen of volgende week hebben ze weer wat op de pindakaas te zeuren.

 • Placeholder

  DianaB

  13 / 09 / 2019

  Bijna 7 jaar damp ik, na het roken van anderhalf pakje per dag! ik ben nu verslaafd aan het dampen.borstkanker had ik al dus wat heb ik te verliezen! ik vertrouw erop en wat die gek in Amerika doet dat is buiten alle proporties!

 • Placeholder

  Brother

  13 / 09 / 2019

  Het is typisch Nederlands om conclusies te trekken die niet kloppen.
  En Minister Blok zegt letterlijk dat het hem niet kan schelen of het verhaal uit de vs klopt of niet. Bron rtl vermoedelijk het zelfde artikel. Hij wil er gewoon vanaf omdat hij een rookvrije generatie wil. Gewoon een egoïstische zak van een vent dus. Totaal niet meedenkend met andere mensen.
  Neem van mij maar aan ik ben na 34 stevig roken gaan vapen en heb sinds dien totaal niet meer omgekeken naar roken. Voor mij is het ideaal en dat voor iemand die een gat in zijn long heb gehad.
  Ik voel me beter en heb totaal geen lichamelijke klachten meer.
  En als het hier niet meer mag dan koop ik het wel in België of Duitsland. Ik heb immers een auto.
  Ben benieuwd hoe ze dat willen gaan controleren.
  Vapen is absoluut veilig hier en een geweldige vervanging van de sigaret.

  Met VAPENDE groet van jullie Brother Henk.

 • Placeholder

  riet lobel

  13 / 09 / 2019

  ik heb gehoord van me zus dat op het nieuws werd gezegd dat hier in Nederland mensen met blaastjes op hun longen waren die ook dampen zou van de olie komen die in de vloeistof zat en ik blijf wel dampen maar ben er wel van geschrokken was net met nicotine gestopt en nu hoor je dit ben 68 en wil nog wel ff door lol

 • Placeholder

  Joop Heijmans

  13 / 09 / 2019

  Gelukkig wordt hier alles goed in de hand gehouden.
  Maar zoals altijd moet het in Amerika groter en zwaarder. Als onze regering maar weer niet gaat betuttelen en alles weer gaat verbieden. Want we volgen Amerika op de voet.

 • Placeholder

  Loes Linders

  13 / 09 / 2019

  Bedankt voor de informatie. Ik maak me er niet druk over hoor.
  Damp nu al 2 jaar en nergens last van.

 • Placeholder

  NLDamp

  13 / 09 / 2019

  Hoi Viktor,

  Bedank je wel voor je reactie!

 • Placeholder

  Viktor Chauthi

  13 / 09 / 2019

  Bedankt voor het artikel.
  Ik had mezelf al ingelezen en ben op de hoogte van het gebruik van oliën en thc additieven.
  Ook Opmerkelijk dat de gevallen ook allen in de vs hebben plaatsgevonden en niet in NL en EU.
  Kan me voorstellen dat men die vapen het spoor bijster zijn na alle negatieve informatie overload die uit context worden getrokken door verschillende media. Dus fijn dat dit artikel is gepubliceerd door iemand die verstand van zaken heeft.

 • Placeholder

  NLDamp

  13 / 09 / 2019

  Beste Fred,

  Dat is goed om te horen en daarvoor hebben we het ook geschreven.

  Groeten!

 • Placeholder

  Fred B.

  13 / 09 / 2019

  Dank u voor de duidelijke uitleg neemt voor mij toch wel enige zorgen weg over het gebruiken van de e-sigaret.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  NLDamp 9,1 / 10 - 1.752 Beoordelingen @ KiYoh >
  ← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen