Terug

Moeten wij ons als Nederlanders zorgen maken na gezondheidsklachten in de VS door gebruik e-sigaret?

 • Door Robin
 • Friday 13 / 09 / 2019 12
Moeten wij ons als Nederlanders zorgen maken na gezondheidsklachten in de VS door gebruik e-sigaret?

Zoals u wellicht uit de media hebt vernomen, zijn in de VS de laatste tijd verschillende meldingen gedaan over mensen die lijden aan een nieuwe onbekende longziekte. Op basis van cijfers zouden er momenteel 450 mensen aan deze ziekte lijden die gepaard gaat met kortademigheid, veroorzaakt na het gebruik van een e-sigaret. Daarbij zouden er volgens berichtgeving 5 mensen zijn overleden aan deze ziekte.

Omdat wij ons bewust zijn van het feit dat deze berichtgeving bij e-sigaret gebruikers veel vragen kunnen oproepen, vinden wij het zeer op zijn plaats om u hier nader te informeren over de situatie met betrekking tot de wettelijke (veiligheids)eisen die gelden binnen Nederland (en de EU) ten opzichte van de VS.

Wat is het verschil in regelgeving ten aanzien van de VS ten opzichte van Nederland en de EU m.b.t. de e-sigaret?

Indien u al geruime tijd gebruiker bent van een e-sigaret, zult u vermoedelijk enigszins bekend zijn met de regelgeving die van toepassing is op de aankoop en gebruik van de e-sigaret. Deze wettelijke regels gelden voor winkeliers/webshops binnen onze branche en zijn dus ook indirect op u als consument van toepassing. Voor diegenen die hiermee minder bekend zijn geven we een korte opsomming van de belangrijkste regelgeving door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) die van toepassing is op de verkoop van de e-sigaret en de bijbehorende e-liquid:

 • Geen e-sigaretten en/of navulverpakkingen worden verkocht aan personen onder de 18 jaar
 • Navulverpakkingen voor e-sigaretten mogen een maximaal nicotinegehalte hebben van 20 mg/ml
 • Verbod op verkoop van clearomizers en/of tanks groter dan 2 ml
 • Verbod op verkoop van navulverpakkingen groter dan 10 ml
 • Controle voorafgaand aan marktintroductie van producten door het RIVM
 • Verbod op alle reclame-uitingen buiten verkooppunt

In de VS kent men in het algemeen geen regelgeving ten aanzien van de verkoop en het gebruik van e-sigaretten en hieraan gerelateerde producten. Er is dus geen sprake van enige controle op producten die op de markt worden gebracht. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan indien men zelf gaat ‘experimenteren’ met het samenstellen van e-sigaretten en het mengen van e-liquid door het toevoegen van additieven zoals THC en/of een (zeer) hoog nicotinegehalte (soms tot 59 mg).

Zijn er personen in Nederland of België bekend met vergelijkbare klachten met betrekking tot de e-sigaret?

Nee, in Nederland en de EU zijn er geen vergelijkbare klachten bekend met betrekking tot het gebruik van de e-sigaret. De verwachting wordt inmiddels uitgesproken dat genoemde klachten in nauw verband staan met het gebruik van een e-sigaret en het zelf toevoegen van additieve, al dan niet (voor ons) illegale, vloeistoffen zowel door consumenten zelf als door gebrek aan controle bij producenten.

Moeten we ons in Nederland en België zorgen maken?

Ten aanzien van de bovenvermelde beschreven situatie binnen de VS, naar onze mening niet. In de EU worden producten pas op de markt toegelaten wanneer deze voldoen aan de hoogste eisen. Daarnaast zijn gevaarlijke additieven en hoge nicotinegehalten per definitie verboden.

Ons advies is dan ook, koop altijd uw product bij een betrouwbare leverancier en koop altijd binnen de EU of beter nog, binnen Nederland. Hier worden, in tegenstelling tot in de VS, aan de hand van wettelijke regelgeving de veiligheid en kwaliteit van de producten voortdurend gecontroleerd.

Heeft u een vraag over dit artikel of wilt u meer informatie? Laat het ons dan weten door middel van een reactie of mail ons via contact@nldamp.nl.

Bron - Esigbond

Bron RTL Nieuws - Trimbos - Esigbond

 

 

 

Reacties

 • Placeholder

  Geart

  Friday 13 / 09 / 2019 @ 10:03

  En vergeet een mogelijke invloed van tabaksindustrie niet. Het is toch wel opmerkelijk dat Trump (ook grootkapitalist) zich nu zorgen maakt om een paar vermoedelijk experimenterende jongeren. Dit staat, hoewel het voor die jongeren wel verdrietig is, wel in schril contrast met het laten verrekken van honderden, zo niet duizenden, Mexicaanse jongeren en volwassenen.

 • Placeholder

  Siny valkenburg

  Friday 13 / 09 / 2019 @ 10:01

  Ik rook al zeker 5jaar de e sigaret en nergens last van .

 • Placeholder

  Ca berrevoets

  Friday 13 / 09 / 2019 @ 21:37

  Is er dan nog iets wat wel gezond is . Gewoon lekker gezellig blijven dampen mensen. Morgen of volgende week hebben ze weer wat op de pindakaas te zeuren.

 • Placeholder

  DianaB

  Friday 13 / 09 / 2019 @ 21:17

  Bijna 7 jaar damp ik, na het roken van anderhalf pakje per dag! ik ben nu verslaafd aan het dampen.borstkanker had ik al dus wat heb ik te verliezen! ik vertrouw erop en wat die gek in Amerika doet dat is buiten alle proporties!

 • Placeholder

  Brother

  Friday 13 / 09 / 2019 @ 20:20

  Het is typisch Nederlands om conclusies te trekken die niet kloppen.
  En Minister Blok zegt letterlijk dat het hem niet kan schelen of het verhaal uit de vs klopt of niet. Bron rtl vermoedelijk het zelfde artikel. Hij wil er gewoon vanaf omdat hij een rookvrije generatie wil. Gewoon een egoïstische zak van een vent dus. Totaal niet meedenkend met andere mensen.
  Neem van mij maar aan ik ben na 34 stevig roken gaan vapen en heb sinds dien totaal niet meer omgekeken naar roken. Voor mij is het ideaal en dat voor iemand die een gat in zijn long heb gehad.
  Ik voel me beter en heb totaal geen lichamelijke klachten meer.
  En als het hier niet meer mag dan koop ik het wel in België of Duitsland. Ik heb immers een auto.
  Ben benieuwd hoe ze dat willen gaan controleren.
  Vapen is absoluut veilig hier en een geweldige vervanging van de sigaret.

  Met VAPENDE groet van jullie Brother Henk.

 • Placeholder

  riet lobel

  Friday 13 / 09 / 2019 @ 20:18

  ik heb gehoord van me zus dat op het nieuws werd gezegd dat hier in Nederland mensen met blaastjes op hun longen waren die ook dampen zou van de olie komen die in de vloeistof zat en ik blijf wel dampen maar ben er wel van geschrokken was net met nicotine gestopt en nu hoor je dit ben 68 en wil nog wel ff door lol

 • Placeholder

  Joop Heijmans

  Friday 13 / 09 / 2019 @ 20:10

  Gelukkig wordt hier alles goed in de hand gehouden.
  Maar zoals altijd moet het in Amerika groter en zwaarder. Als onze regering maar weer niet gaat betuttelen en alles weer gaat verbieden. Want we volgen Amerika op de voet.

 • Placeholder

  Loes Linders

  Friday 13 / 09 / 2019 @ 17:26

  Bedankt voor de informatie. Ik maak me er niet druk over hoor.
  Damp nu al 2 jaar en nergens last van.

 • Placeholder

  NLDamp

  Friday 13 / 09 / 2019 @ 17:14

  Hoi Viktor,

  Bedank je wel voor je reactie!

 • Placeholder

  Viktor Chauthi

  Friday 13 / 09 / 2019 @ 16:12

  Bedankt voor het artikel.
  Ik had mezelf al ingelezen en ben op de hoogte van het gebruik van oliën en thc additieven.
  Ook Opmerkelijk dat de gevallen ook allen in de vs hebben plaatsgevonden en niet in NL en EU.
  Kan me voorstellen dat men die vapen het spoor bijster zijn na alle negatieve informatie overload die uit context worden getrokken door verschillende media. Dus fijn dat dit artikel is gepubliceerd door iemand die verstand van zaken heeft.

 • Placeholder

  NLDamp

  Friday 13 / 09 / 2019 @ 14:21

  Beste Fred,

  Dat is goed om te horen en daarvoor hebben we het ook geschreven.

  Groeten!

 • Placeholder

  Fred B.

  Friday 13 / 09 / 2019 @ 14:20

  Dank u voor de duidelijke uitleg neemt voor mij toch wel enige zorgen weg over het gebruiken van de e-sigaret.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
NLDamp 9,1 / 10 - 1630 Beoordelingen @ KiYoh
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen