Wat is het verschil tussen een e-sigaret en de IQOS™?

Wat is het verschil tussen een e-sigaret en de IQOS™?

De afgelopen tijd heeft sigaretten fabrikant Philip Morris gewerkt aan een nieuwe variant op het roken van tabak namelijk de IQOS™ of de IQCS. Wij krijgen dan ook van veel mensen de vraag wat de verschillen zijn tussen de e-sigaret zoals wij deze aanbieden en de IQOS™.

 

Van verbranden naar verdampen naar verhitten

Van verbranden naar verdampen en verhitten. Wat zijn nou eigenlijk de verschillen. Sinds mensen tabaksproducten gebruiken zijn deze op verschillende manieren verbrand. Echter heeft verbranding het nadeel dat er koolstofmonoxide en teer vrijkomen die geïnhaleerd worden. Dit is namelijk zeer slecht voor de gezondheid. Tot de opkomst van de e-sigaret was hier nooit een goed alternatief voor. De e-sigaret verbrand niet maar verdampt vloeistof (e-liquid). Hierdoor komt er geen teer en koolstofmonoxide vrij. In de geïnhaleerde damp zit wel nicotine waardoor een tabak roker eenvoudig kan overstappen. Nu is Philip Morris met een nieuw product gekomen waarbij tabak niet verbrand, niet verdampt maar verhit wordt. De IQOS™ verwarmt de tabak tot 300 graden in plaats van 800-900 graden waarbij de tabak verbrand wordt. Hierdoor wordt de IQOS™ ook wel een heetstick genoemd. Deze zijn dan ook van het sigarettenmerk Marlboro.

Minder schadelijke stoffen

Zowel de e-sigaret als de IQOS™ van Philip Morris bevatten minder schadelijke stoffen dan de normale sigaret. Zo is uit recentelijk onderzoek gebleken dat de e-sigaret 97,5% minder schadelijke stoffen bevat dan normaal roken. Van de IQOS™ wordt beweerd dat deze 90% minder schadelijke stoffen bevat. Echter is hier nog minder over bekend dan over de e-sigaret.

Verschillen in smaak tussen de IQOS™ en de e-sigaret

Het verschil in smaak tussen de IQOS™ en de e-sigaret is als volgt te beschrijven. Bij het gebruik van de IQOS™ wordt uitsluitend gebruik gemaakt van tabak die geleverd wordt door Philip Morris, dezelfde producent van bijvoorbeeld het sigarettenmerk Marlboro. De IQOS™ maakt gebruik van kleine geperste filtersigaretjes die in het apparaat worden gestopt en voor eenmalig gebruik zijn. Hierdoor heb je zelf geen invloed op de smaak. Dit is vergelijkbaar met het roken van tabak. Bij de e-sigaret kun je de smaak helemaal naar je eigen wensen aanpassen. Zo kun je gebruik maken van onder andere tabak, fruit en mint smaken.

De IQOS™ elektronische sigaret in Nederland

De verwachting is dat de IQOS™ aan het begin van 2017 wordt geïntroduceerd in Nederland. Momenteel is deze alleen beschikbaar in bijvoorbeeld Japan.

Genoeg alternatieven voor het roken van tabak

Voor de roker zijn er steeds meer alternatieven voor traditioneel roken. Waar u ook voor kiest, laat u eerst goed informeren door een specialist op het gebied van deze producten. Deze kunnen u van goed advies voorzien. Het tijdperk dat het normaal is om tabak te roken is voorbij en dat is een zeer goede ontwikkeling. Wij zijn benieuwd waarom u kiest voor welke vorm van roken of dampen. Laat het aan ons weten door een reactie te plaatsen. Wanneer er vragen zijn naar aanleiding van dit artikel, laat het ons dan weten.

 

Reacties

 1. Agnes Agnes

  Ik gebruik nu sinds ruim een jaar de iqos. Wat me in het begin opviel was dat ik het gevoel had meer lucht te hebben. Kwam dit door de minder schadelijke stoffen? Ik weet het niet. Op zich bevalt de Iqos goed. Af en toe zit er een "heet" tussen waar ik minder rook uit krijg. Dan lijkt hij wel verstopt te zijn. Verder moest ik in het begin wennen aan de bijsmaak. Daar had ik na een week geen last meer van. Op zich bevalt het goed maar of het minder schadelijk is daar twijfel ik aan.

 2. Gerri Gerri

  Na 48 jaren zwaar gerookt te hebben ben ik overgestapt op de Justfog Q16 om mee te dampen. Sinds die dag rook ik geen traditionele tabak meer. Nog nooit was stoppen met roken zo gemakkelijk. Nooit meer vieze verbrandingsresten, koolmonoxide, ammoniak en wat nog meer inademen. Het is een totale 'verademing'.

 3. Gerard Gerard

  Stuurt u mijn een bericht als de Marlboro IQOS te koop is in Nederland
  Met vriendelijke groet,
  Gerard Rossel

 4. Hans Hans

  Ga ik uitproberen.
  Ps, jammer van de taalfouten die in het artikel staan. ( wordt beweert....beweerd en is bekent = bekend)

 5. Mw . T. Reckers Mw . T. Reckers

  Ik gebruik zelf nu de e-sigaret (met nicotine), maar zit er over te denken om IQOP te kopen. Hier wordt echte tabak gebruikt, maar volgens artsen zitten er net zoveel schadelijke stoffen in als in een gewone sigaret. Begrijp ik niet, want omdat hij wordt verhit ipv verbrand is er toch geen teer en koolmonoxide die vrijkomt, die schade toe brengen aan je longen. >????

 6. van den Eeden Corry van den Eeden Corry

  Ik damp al 4 jaar e-sigaretten. Ik heb wel vrij lang moeten zoeken en proberen tussen al die verschillende smaken en merken van E-liquids voor ik er twee had die me beide erg bevallen. Civap dark en American Stars easy riding. Het zijn beide tabakssmaken.

 7. Diana plooij Diana plooij

  Liever zou ik de malboro versie uitproberen maar dit kost te duur. E-sigaret dampen had niet mijn voorrkeur vanwege de vloeistof die naar mijn idee in de mond blijft "plakken" maar de kosten lopen te ver uitheen helaas

 8. Menno Nienhuis Menno Nienhuis

  Hallo,
  Ik ben sinds januari gestopt na 35 jaar Zware Van Nelle, 15 per dag.
  Hoewel het stoppen me redelijk goed af gaat ben ik wel benieuwd of er een redelijk veilig alternatief is om af en toe nog de smaak en het gevoel te hebben.
  Met vriendelijke groet,
  Menno Nienhuis

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden