GIDS: Zelf coils maken!

Voor sommigen is dampen niet alleen een vervanging voor roken, zoals veel mensen het zien. Dampen is hen een hele hobby! dit is ontstaan onder andere door het zelf maken van coils. Veel mensen die vroeg zijn begonnen met dampen waren geïnteresseerd in hoe deze apparaten precies werkten en dit is uitgelopen tot het zelf uitvogelen hoe je zo´n coil maakt en dan voor eigen gebruik kan inzetten. Het is een interessante uitdaging en echt iets voor de techneuten onder ons.

Wat zijn de voordelen?

Zoals hierboven al gezegd werd is het voor veel mensen een hobby en is het leuk om op een intensieve manier bezig te zijn met je eigen manier van dampen. Er zijn alleen nog veel meer voordelen verbonden aan het zelf bouwen van coils:
• Zelf de ideale weerstand kiezen door verschillende soorten draad.
• Meer damp
• Meer smaak
• Bespaard veel geld

Voordat we beginnen.

U kunt natuurlijk beginnen met het bouwen van coils met uw huidige clearomizer, mits deze een rebuild functie heeft. Dit is echter vaak niet het geval, het zelf maken van coils gebeurt voornamelijk met RTA´s en Drippers. Voordat u ervoor kiest om zelf coils te gaan maken zult u dus moeten controleren of uw clearomizer een rebuild functie heeft of zult u moeten kijken of u met een RTA of Dripper aan de slag wil. Let ook op! Het maken van coils is niet niks en je zal hier de tijd voor moeten nemen en geconcentreerd mee bezig moeten zijn.

Hoe ziet het eruit en wat zijn de opties?

Weerstand bij RDA coils.
Bij RDA (rebuildable dripper atomizer) worden de coils zelf gemaakt met een stukje gloeidraad met katoenstof (wick) er door heen. Dit is het vervangbare dampelement. Tijdens het drippen wordt er E-vloeistof op de wick gedruppelt en deze stroomt door de wick naar het gloeidraad. De weerstand bij deze coils is erg laag en ligt tussen de 0,05 en 1,0 ohm. Er wordt aangeraden een RDA op een box mod te gebruiken, dit omdat deze helemaal zelf ingesteld kunnen worden en dus hogere wattages kunnen halen. Omdat je zelf coils in de RDA´s kunt plaatsen valt hier dus veel te behalen op het gebied van weerstand. Een lagere weerstand betekent een hogere wattage.

Wat zijn RTA coils?
RTA coils zijn vergelijkbaar met de manier van dampen bij een RDA, bij een RTA heb je echter wel een tank om de vloeistof in op te slaan. Je kunt hierbij dus zelf de coil maken doormiddel van gloeidraad en wick, maar deze wordt in een normale normale tank geplaatst. De smaak en hoeveelheid damp bij een RTA zijn iets minder dan dat het geval is bij een RDA. 

Waar beginnen we?

Als u een nieuwe tank of dripper heeft aangeschaft draai deze dan van uw MOD of batterij af en maak hem schoon met water en afwasmiddel en spoel hem goed af. Er zit vaak een beschermend laagje olie op deze apparaten namelijk. Laat deze hierna even goed drogen.

Stap 1.

We beginnen met de draad, er zijn verschillende soorten:
• Kanthal: de meest voorkomende soort gloeidraad, omdat deze erg makkelijk is om mee te werken. VW draad dus geschikt voor variabele wattage.
• Nichrome: goede smaak en gloeit snel.
• Stainless steel: gloeit extreem snel en op en blijft erg lang goed. Geschikt voor temperature control.
• Nickel: deze draad is erg zacht en lastig om mee te werken, de smaak is goed , maar let op; deze draad kan allergische reacties veroorzaken!
• Titanium: naast dat deze draad erg snel opgloeit koelt hij ook net zo snel weer af. De draad houd echter wel slecht zijn vorm vast en mag niet te warm worden door de uitstoot van titaniumdioxide. De smaak is uitstekend.

Het kiezen van de draad is de eerste en (één van de) belangrijkste beslissing die u zult moeten maken bij het bouwen van uw eigen coils. bovenstaand aangegeven is de kanthal draad het meest voorkomend en makkelijkst om mee te werken. Uit ervaring wordt er dus ook aangeraden als u nieuw bent in de wereld van coils maken, te beginnen met kanthal draad.

De weerstand van uw eigen gemaakte coil wordt bepaald door de dikte van de draad die u gebruikt. Dit wordt AWG genoemd, hoe hoger de AWG hoe dunner de draad. Hoe dunner de draad, hoe meer weerstand.

Knip van de draad waar uw keuze op is gevallen een stukje van ongeveer 12- 15 cm af, doe dit met een daarvoor bestemd tangetje.

Stap 2.

Hier begint het echte werk, het vormen van de draad. Aangeraden is om een coil jig te gebruiken, maar dit kan ook prima met een normale schroevendraaier o.i.d. Er komen hier nog enkele zaken bij kijken:

AWGDiameter wikkelstaafjeDiameter draad Aantal wikkelingenUitkomst weerstand in OHM
32 AWG2 mm0,2025-62,0 Ω
30 AWG2 mm0,2546-71,6 Ω
28 AWG2 mm0,3217-81,2 Ω
26 AWG2,5 mm0,4057-81,0 Ω
24 AWG3 mm0,5118-90,8 Ω

1. Laat een stukje draad over die vervolgens gebruikt kan worden om de draad te bevestigen aan de post.
2. Bepaal hoevaak u de draad gaat draaien.
3. Draai de draad voorzichtig en met beleid om de coil jig of schroevendraaier.
4. Als u de tevreden bent met uw gedraaide coil kunt u hem gaan plaatsen.
5. Draai de schroefjes los.
6. Plaats de coil onder de schroefjes en draai deze weer vast.
7. Zorg ervoor dat hij goed vast en centraal geplaatst is.
8. Zorg er ook voor dat de coil geen contact maakt met andere elementen in de dripper of RTA, dit kan voor elektrische storingen zorgen.

Stap 3.

Het plaatsen van het wickmateriaal is uw volgende stap. Er wordt over het algemeen altijd gewerkt met organisch katoen, zorg ervoor dat uw katoen wel altijd van een vapewinkel komt, zo bent u er altijd zeker van dat het katoen voor deze doeleinden gebruikt kan worden. Wij hebben deze materialen ook in ons assortiment.
1. Begin met het afknippen van een stukje van ongeveer 6 mm.
2. Draai deze aan 1 kant rond om een soort punt te vormen.
3. Schuif dit katoen door de coil heen.
4. Zorg ervoor dat deze niet te straks zit. Hij moet nog enigszins de ruimte hebben om te kunnen verschuiven.
5. Knip de uiteinden netjes af, wil je deze iets langer laten? Zorg dan dat ze goed onder de coil zitten.

Stap 4.

Het is zover uw eerste eigengemaakte coil! Nu moet u er nog voor zorgen dat deze correct ingewerkt en geïnstalleerd wordt.
1. Zoals bij de meeste nieuwe coils druppelt u eerst wat E-Liquid op de wick en de coil zelf.
2. Laat dit enige tijd intrekken.
3. Monteer de RDA of RTA, bij een RTA kunt u de tank ook al vullen zoals bij een normale E-sigaret.
4. Stel uw vape in op de juiste wattage die past bij de weerstand die u heeft gekozen.
5. En Voilá uw eigen gemaakte coil is helemaal klaar voor gebruik.

We hopen u op deze manier genoeg geïnformeerd te hebben over het maken van uw eigen coils. Mocht u verder nog vragen hebben neem dan vooral even contact op met onze klantenservice!

Comments (2)

  • Markhertoghe Reply

    Hoi,
    Na al 2 jaar gelukkig vapen wens ik mijn eerste stappen te zetten in hetzelf vervaardigen van de coils. Momenteel heb ik een tank “smok” bij de Teslcigs Nano 120 met daarbi een rba coil. Nu vraag ik mij af met waar ik moet op letten bij bv. De aankoop van de draad,of bij de aankoop bij de pre build draad wikkelingen.Ik ben op de hoogte dat de dikte van de draad de Ohm waarde bepaald.

    24 november 2022 at 00:03
  • Markhertoghe Reply

    Hoi,
    Na al 2 jaar gelukkig vapen wens ik mijn eerste stappen te zetten in hetzelf vervaardigen van de coils. Momenteel heb ik een tank “smok” bij de Teslcigs Nano 120 met daarbij een rebuil coil. Nu vraag ik mij af met waar ik moet op letten bij bv. De aankoop van de draad,of bij de aankoop bij de pre build draad wikkelingen.Ik ben op de hoogte dat de dikte van de draad de Ohm waarde bepaald.

    24 november 2022 at 00:06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *