Terug

Hoeveel sigaretten staan gelijk aan mijn e-sigaret?

Hoeveel sigaretten staan gelijk aan mijn e-sigaret?

Vergelijking: Hoeveel sigaretten staan gelijk aan één flesje e-liquid?

Voor mensen die pas zijn begonnen of overwegen om te starten met dampen, zullen zich dit waarschijnlijk afvragen. Aan hoeveel sigaretten staat mijn e-liquid gelijk? Dit is een lastige vraag die vaak aan ons wordt gesteld. Ook al is hier geen exact antwoord op te geven, gaan we dit toch proberen. Let op, deze informatie is alleen ter indicatie maar het kan per situatie verschillen hoeveel e-liquid gelijk staat aan een pakje sigaretten.

Hoeveel nicotine zit in een pakje sigaretten?

Bij het roken van een sigaret, komt nicotine vrij. Deze wordt snel opgenomen in het bloed. Bij het RIVM wordt gemeten hoeveel mg nicotine er per sigaret vrij komt. Dit getal ligt over het algemeen tussen de 0,6 mg en de 0,9 mg per sigaret. In een normale (geen light) sigaret zit ongeveer 0,8 mg. Daar gaan we nu dus verder mee rekenen. In een pakje sigaretten van 20 stuks zit dus (0,8x20) 16 mg nicotine.

Bij de bovenstaande informatie is rekening gehouden met de gepubliceerde meetresultaten van het RIVM.

Hoeveel nicotine zit er in een e-sigaret?

Bij een e-sigaret voeg je vaak zelf nicotine toe. Deze zit dan ook al verwerkt in de e-liquid. Het nicotinegehalte in de e-liquid wordt aangegeven met een mg/ml. Een veel gebruikt nicotinegehalte voor starters is 12 mg/ml. Deze flesjes worden geleverd met een inhoud van 10ml. Hoeveel nicotine zit er in een flesje e-liquid? 10 ml x 12 mg = 120 mg nicotine. Echter kun je deze vergelijking niet direct maken doordat de opname van de nicotine in het bloed bij verdamping lager is dan bij het roken van een sigaret. Er wordt namelijk slechts 1/3 van de ingeademde nicotine daadwerkelijk opgenomen in het bloed. 120/3=40 mg nicotine.

Hoeveel pakjes sigaretten zijn vergelijkbaar aan een flesje e-liquid?

Nu wil je natuurlijk weten hoeveel pakjes sigaretten vergelijkbaar zijn met een flesje e-liquid. Nu zou je dit kunnen berekenen door de nicotinegehaltes door elkaar te delen: 40/16=2,5 pakje sigaretten. Echter zal dit erg per persoon verschillen hoe de opname zal zijn. Maar om u toch een idee te geven, 1 flesje e-liquid van 12 mg/ml staat dus gelijk aan 2,5 pakje sigaretten.

Wil je advies over welke e-sigaret bij jouw wensen past? Bezoek dan onze pagina "Welke e-sigaret moet ik kiezen"

Overstappen is dus geld besparen

Wanneer je bovenstaande informatie hebt doorgenomen, zul je direct zien dat het gebruik van een e-sigaret vele malen goedkoper is dan het roken van tabak sigaretten. Om het makkelijk en inzichtelijk te houden berekenen we de kosten van een pakje sigaretten omgerekend naar e-liquid en de bijbehorende kosten. Daarnaast zie je in de laatste kolom je besparing berekend tot een pakje sigaretten. Zo zie je direct je wekelijkse of maandelijkse besparing. Hierbij is de aanschaf van de e-sigaret zelf en mogelijke vervanging producten niet meegerekend.

Hoeveelheid (opgenomen) nicotine:
Kosten (Marlboro 23-11-2019):
Hoeveelheid e-liquid 12 mg/ml:
Kosten (Millers Juice €2,95/10ml):
Besparing bij zelfde nicotine verbruik e-sigaret:

Wil je advies over welke e-sigaret bij jouw wensen past? Bezoek dan onze pagina "Welke e-sigaret moet ik kiezen"

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    NLDamp 9,3 / 10 - 2,367 Beoordelingen @ KiYoh
    ← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen