Veelgestelde vragen

Veelgestelde Vragen

Alle vragen, gemakkelijk op een rijtje!


De batterij is erg belangrijk, tegenwoordig zijn bijna alle batterijen oplaadbaar. Het vermogen van de batterij wordt aangegeven door middel van mAh. De batterijen van een e-sigaret kunnen verschillen van 650 mAh tot 3000 mAh. Mensen die heel de dag gebruik maken van de e-sigaret kijken het beste naar batterijen vanaf 1500 mAh. Deze batterijen houden het makkelijk heel de dag vol en kunnen dan in de nacht opgeladen worden. Voor mensen die af en toe gebruik maken van de e-sigaret, is 650 mAh al voldoende.

De levensduur van een batterij verschilt heel erg per e-sigaret. De meeste batterijen gaan ongeveer tussen de 6 en 18 maanden mee, dit ligt natuurlijk ook aan het gebruik. In het algemeen geldt: hoe intensiever de e-sigaret gebruikt wordt, hoe sneller de batterij slijt.

Afhankelijk van welk soort e-sigaret je koopt en natuurlijk het gebruik ervan kan dit in de praktijk verschillen. Maar om een maatstaaf te pakken kan een e-sigaret van degelijke kwaliteit toch zeker 1 tot 2 jaar meegaan. Het zou kunnen dat je tussendoor de batterij eens zou moeten vervangen omdat deze zoals elke batterij zijn ‘’juice’’ verliest na vaak opladen. Denk hier ook aan wanneer je een e-sigaret koopt met een interne batterij. Deze apparaten zal je na één of enkele jaren in zijn geheel moeten vervangen.

Het schoonmaken van coils is iets wat de fabrikant zelf meestal afraadt. Echter is onze ervaring dat je vaak nog iets meer leven uit een coil kunt halen door deze flink goed te spoelen onder een lopende kraan. Zet de bovenkant tegen het spuitstuk van de kraan aan en draai die volledig open. De kracht van de waterstraal zal flink wat aangekoekte rommel uit de coil spoelen. Het is dan wel zaak om de coil daarna heel goed te laten drogen, wat zeker een dag of meer kan duren.

E-liquid steepen houd in dat je de e-liquid voor een langere periode op een donkere plek laat staan om te ‘’rijpen’’. Vooral e-liquids met VG zijn erg stroperig, daardoor duurt het heel lang voordat alle stoffen écht goed vermengd zijn. Door het steepen krijg je een optimale smaak in je zelfgemaakte e-liquid. Vergelijk het met een dure wijn; hoe langer die staat, hoe beter die vaak smaakt.

Steepen kan ook gebruikt worden om een gekocht e-liquid wat meer smaak te geven. Sommige gebruikers laten hun gekochte e-liquids expres een tijdje staan op een donkere plek om een andere smaakbeleving te krijgen. Let op, bij het lang laten staan van e-liquid word de kleur wat donkerder en neemt het nicotinegehalte langzaam af.

Soms staat ergens aan zijkant van de tank of pod een streepje of het woord "Max", wat aangeeft tot hoe ver de tank of pod maximaal gevuld mag worden. Staat dit niet aangegeven? Houdt dan als vuistregel altijd aan dat er nooit meer dan 80% van de inhoud van de pod of tank gevuld mag zijn.

Hoe weet je dat de batterij leeg begint te raken? De e-sigaret geeft minder damp af, of het lampje op de elektrische sigaret begint met knipperen. Als je merkt dat de batterij vaak op gaat, is het verstandig om een powerbank te bestellen. Zo kan je de e-sigaret altijd en overal  opladen, zelfs wanneer je onderweg bent.

Binnen Nederland zijn er eisen gesteld aan de inhoud van een pod of tank. Alle dampproducten mogen volgens de wet namelijk maximaal 2 ml vloeistof kunnen bevatten. Producten met een grotere inhoud nemen wij niet in behandeling, hiervoor zult u contact moeten opnemen met de leverancier van het product.

Het is moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag hoeveel e-liquid je gemiddeld per dag zal verbruiken, Dit is namelijk zeer afhankelijk van meerdere factoren, o.a. hoe vaak je de e-sigaret gebruikt op een dag, het type e-sigaret in je bezit, en het type e-liquid dat je erin gebruikt. We kunnen wel een schatting maken; met een MTL apparaat zullen de meeste mensen nooit boven de 6ML per dag zitten. Wanneer je wel daarboven zit is het waarschijnlijk verstandig om te kijken naar het nicotinegehalte en deze eventueel een stapje te verhogen.

Voor sub-ohm e-sigaretten is het net even anders; Deze produceren namelijk meer damp en smaak, en verbruiken daardoor ook véél meer e-liquid. Sommige sub-ohm dampers verbruiken zelfs wel meer dan 2 flesjes e-liquid van 10ml per dag!

Op de Nederlandse markt worden alleen e-sigaretten en e-liquids verkocht die gecontroleerd en goedgekeurd zijn volgens strenge regels van de Nederlandse autoriteiten.De media heeft de laatste tijd echter veel negatief nieuws uitgebracht over de e-sigaret, wat volgens velen niet helemaal eerlijk is gegaan. In Amerika is een longziekte opgedoken die het gevolg zou zijn van het roken van producten die zijn gekocht op de zwarte markt. In veel gevallen is ontdekt dat de gedupeerden THC-olie hadden gerookt via een e-sigaret.Volgens de CDC (Centers for Disease Control and Prevention) is bij alle slachtoffers vitamine E-olie in het lichaam gevonden. Dit is een stof die niet verdampt mag worden, omdat die blijft plakken in de longen. Deze stof is dan ook niet toegestaan in Nederlandse dampproducten. Kortom, je  hoeft je geen zorgen te maken dat jou dit ook kan overkomen. Dit natuurlijk wel op voorwaarde dat je je producten koopt bij een betrouwbare en legale dampwinkel.Of dampen 100% veilig is valt op het moment niet met zekerheid te zeggen. Er lopen uiteraard talloze onderzoeken op dit gebied, maar het zal zeker nog heel lang gaan duren voordat men een definitieve conclusie kan trekken. Dat komt omdat eventuele schade pas na vele jaren definitief gemeten kan worden. Wat wel al vast staat is dat de damp veel van de kankerverwekkende stoffen uit tabaksrook zeker niet bevat, en dat het een effectief hulpmiddel is bij het stoppen met roken van sigaretten.