Terug

Starten met dampen in 8 stappen - Eerste e-sigaret vragen!

Starten met dampen in 8 stappen - Eerste e-sigaret vragen!

Wanneer je wilt beginnen met dampen, komen er vast veel verschillende vragen naar boven. Wat is een e-smoker? Wat doet het precies? Uit welke onderdelen bestaat het en welke heb ik nodig? Wat gaat het me kosten? Op deze pagina proberen we je zoveel mogelijk uitleg te geven wat betreft dampen. 

Inhoudsopgave van deze blog

Stap 1 : De keuze om te starten met dampen
Stap 2 : Informeren over uw eerste e-sigaret 
Stap 3 : De e-sigaret vloeistof/ e-liquid kiezen
Stap 4 : De handleiding lezen
Stap 5 : Het vullen van uw e-sigaret
Stap 6 : De batterij van uw e-sigaret
Stap 7 : Hijstechniek e-sigaret
Stap 8 : Levensduur, schoonmaak en onderhoud van de e-sigaret

Stap 1 : De keuze om te starten met dampen

U heeft al besloten om te starten met dampen of u bent uzelf op dit gebied aan het oriënteren. Door uzelf goed te informeren wat dampen inhoudt kunt een weloverwogen beslissing maken om al dan niet te starten met dampen. Daarnaast vergroot het de kans op een prettige dampervaring.
Het is verstandig om u van tevoren goed in te lezen over dampen en wat voor effect dit heeft. Hier een aantal feitjes over dampen in het kort:

Stap 2 : Informeren over uw eerste e-sigaret

U heeft definitief de keuze gemaakt om te dampen, en nu? U moet een e-sigaret vinden die bij uw behoeften en smaakbeleving als damper past. Het is moeilijk aan te geven wat de beste e-sigaret is, dit verschilt per persoon. Sommigen willen een e-sigaret met veel damp, andere willen een sterke throathit. Al deze opties hangen af van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de verhouding tussen PG en VG of de coil die u gebruikt. Ik zal hieronder de verschillende onderdelen van de e-sigaret uitleggen, daarna zal ik dieper ingaan op de all-in one e-sigaret en het POD systeem. En ik zal verder uitleggen welke modellen het beste geschikt zijn voor de beginnende damper.

De driptip van de e-sigaret

Dit staat ook wel bekend als het mondstuk, deze bevindt zich op de top van de e-sigaret. Er zijn allerlei drip tips verkrijgbaar, het is gewoon een kwestie van uitproberen om te kijken wat u als prettig ervaart.

De tank van de e-sigaret

De tank staat ook wel bekend als de clearomizer, hier zit de e-sigaret vloeistof in. De meeste tanks hebben een inhoud van 2ml, dit is dan ook de maximale grootte van de tank in Nederland. Aan de zijkant van de e-sigaret tank staat een streepje met de maximale hoeveelheid vloeistof die u in de e-sigaret kunt doen. Tot hier moet u de tank vullen, bij stap 5: Het vullen van uw e-sigaret ga ik hier dieper op in.

De coil van de e-sigaret

De coil is een van de belangrijkste onderdelen van de elektrische sigaret, deze bepaalt de weerstand bij het dampen en zorgt voor de verdamping van de e-liquid. Voor een beginnende damper adviseren we een coil te nemen met een hoge weerstand om te wennen en om opspattend vloeistof te voorkomen. U kunt bijvoorbeeld met 1 Ohm of hoger beginnen, het blijft echter een persoonlijke kwestie van smaak. Let wel op, de coil is het eerste wat verslijt bij gebruik van de e-sigaret. U moet deze iedere 2 tot 4 weken vervangen en regelmatig schoonmaken voor een optimale levensduur.

De batterij van de e-sigaret

De batterij is erg belangrijk, tegenwoordig zijn bijna alle batterijen oplaadbaar. Het vermogen van de batterij wordt aangegeven door middel van mAh. De batterijen van een e-sigaret kunnen verschillen van 650 mAh tot 3000 mAh. Voor mensen die heel de dag gebruik maken van de e-sigaret moeten ze kijken naar batterijen vanaf 1500 mAh. Deze batterijen houden het makkelijk heel de dag vol en kunnen dan in de nacht opgeladen worden. Voor mensen die af en toe gebruik maken van de e-sigaret, is 650 mAh al voldoende.

All-in one e-sigaret

De naam alleen zegt het al, alle onderdelen zitten aan elkaar vast. De tank en de batterij van de all-in one e-sigaret zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Deze eenvoudige e-sigaret kunt u vaak vinden bij de starterset, die geschikt is voor zowel beginnende als ervaren dampers. De e-sigaret heeft een sterke batterij met 1500 mAh, voor mensen die gedurende de hele dag willen gebruik maken van de elektronische sigaret is dit een goede keuze. Deze e-sigaret kunt u blijven gebruiken naarmate u meer ervaren wordt. U kunt namelijk wisselen van coil, de coil is een van de belangrijkste onderdelen van uw e-sigaret. In het kort gezegd, de coil zorgt voor de weerstand. Hoe lager de Ohm van de coil, hoe lager de weerstand. Voor een beginnende damper is een hoge weerstand beter, de damp gaat dan van mouth to lung. Een meer ervaren damper kiest vaak voor een lagere weerstand, dan is er sprake van direct lung. Het is een kwestie van experimenteren om te kijken wat bij u past.
Omdat de coil van de all-in one e-sigaret in verschillende Ohm waarden verkrijgbaar is, kunt u beginnen met een coil met een hoge weerstand en dan langzaam overgaan om een coil met een lagere weerstand indien u dit prettig vindt. Het blijft een kwestie van experimenteren. Lees hier meer over coils.

Het POD systeem

Een andere elektronisch sigaret die u vaak kunt vinden bij de startersets is het zogenaamde POD systeem. Het POD systeem is één van de nieuwste e-sigaret modellen en ook wel bekend als de hybride e-sigaret. Het POD systeem is een eenvoudige e-sigaret die heel makkelijk in gebruik is. Een POD systeem werkt met hervulbare PODs of cartridges, de coil van de e-sigaret zit al verwerkt in de POD. Dit type e-sigaret is dus nog eenvoudiger in gebruik in vergelijking met een All-in One model. Als de coil van de POD op is, dan kunt u deze in zijn geheel vervangen. De e-sigaret is een goede keuze voor beginners, omdat ze makkelijk en klein zijn. De kracht van de batterij is vaak rond de 650 mAh, voor mensen die veel gebruik van hun e-sigaret gedurende de dag is dit niet een match. Het voordeel van deze e-sigaret is dat u verschillende PODs kunt gebruiken. Voor het gebruik van verschillende smaken, bijvoorbeeld een aparte POD voor e-liquids met CBD smaak. De coil van de POD systemen gaan even lang mee als normale coil, 2 tot 4 weken. Deze e-sigaret kunt u ook vrij goedkoop aanschaffen. Neem hier een kijkje naar de POD systemen.

Neem goed de tijd om te kijken welke e-sigaret bij u past, mocht toch nog twijfelen neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Stap 3 : De e-sigaret vloeistof/ e-liquid kiezen

De volgende stap is om een e-liquid te kiezen die past bij uw starterset. Er zijn verschillende factoren waar u op moet letten bij het kiezen van de juiste e-sigaret vloeistof.
Maar laten we eerst beginnen met de verschillende bestandsdelen van e-liquid, een e-sigaret vloeistof bestaat uit Propylene Glycol (PG), Vegetable Glycerin (VG), een aroma, nicotine en soms gedestilleerd water. Laten we wat dieper ingaan op de verschillende bestandsdelen.

Propyleen Glycol (PG)

PG is een van de hoofdbestanddelen van de e-sigaret vloeistof, ook wel bekend als de base. Propyleen glycol is niet gevaarlijk, nog sterker we komen wel vaker in aanraking met deze vloeistof. Het zit namelijk verwerkt in cosmetica en voedingsmiddelen, daarnaast wordt het ook gebruikt in de rookmachines bij theaters. Het is dan ook goedgekeurd voor het gebruik voor consumenten. Toch moeten sommige mensen oppassen met deze vloeistof, omdat zij  een allergie kunnen hebben voor deze vloeistof. U kunt het merken aan de volgende allergie symptomen bij het gebruik van propyleen glycol: een droge keel, mond of tong, tintelingen in uw keel of uitslag op uw huid. Dit kan op verschillende plekken zijn. Maar er is een oplossing voor deze allergie, namelijk de andere basisvloeistof VG. Maar daar kom ik bij de volgende paragraaf op. PG heeft verschillende eigenschappen die invloed hebben op het elektrisch roken.

Eigenschappen PG

 • Over het algemeen zijn e-liquids met een hoge PG goedkoper.
 • PG heeft een dunnere structuur, wat beter is voor de duurzaamheid van uw coil.
 • De vloeistof zorgt voor een sterkere throathit.
 • De vloeistof kan een allergische reactie veroorzaken, dit is op te lossen met een hoge VG of 100% VG.
 • De e-sigaret vloeistof met een hoog PG gehalte zijn vaak meer klassieke smaken, zoals aardbei, vanille, chocola.

Vegetable Glycerine (VG)

Het andere hoofdbestandsdeel is vegetable glycerine, maar wat is vegetable glycerine eigenlijk? VG bestaat uit plantaardige oliën die onschadelijk zijn. VG zit niet alleen in e-sigaret vloeistof, maar ook in voedingsmiddelen en verzorgingsproducten. Voor mensen die een allergie hebben voor Propyleen Glycol (PG) is VG vaak een goede oplossing. Bij de vloeistof VG is er namelijk geen allergische reactie bekend. Vaak is het al genoeg om een hoog VG gehalte of 100% VG te nemen. Houdt er wel rekening mee, als u een hoog VG gehalte of 100% VG dampt, dat u een coil van 1 Ohm of lager gebruikt.

Bij 100% VG bestaat de e-sigaret vloeistof volledig uit plantaardige oliën. Het wordt vooral gebruikt door mensen met een allergische reactie door PG. Maar het is voor meer mensen een goede optie, namelijk met mensen die een chronische ziekte hebben aan hun luchtwegen. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan COPD. Lees hier meer over VG. Lees hieronder over de verschillende eigenschappen van VG.

Eigenschappen VG

 • De VG zorgt voor een hogere kwaliteit van smaakbeleving van de e-liquid, de smaak is intenser dan bij PG.
 • De structuur van VG is dikker, daarom moet u een coil met een lage weerstand (< 1 Ohm) gebruiken.
 • Deze base is zachter is uw keel, de throathit is minder sterk.
 • De damp is dikker en blijft langer in uw keel hangen.
 • Een hoge VG of 100% VG is de oplossing voor mensen met een allergie voor PG.
 • E-liquids met een hoge VG, hebben vaak innovatieve mixen.
 • VG wordt over het algemeen als zoeter ervaren dan e-liquid met een hoge PG.

De aroma van de e-liquid

De aroma in een e-liquid is voor de smaak, iedere e-liquid heeft zijn eigen unieke smaak. Als je de smaak menthol probeert bij een merk, zal dit niet hetzelfde zijn als bij een ander merk. Het is een kwestie van experimenteren en uitproberen. Per e-sigaret vloeistof verschilt de sterkte van de aroma, wilt u meer lezen over de aroma, lees dan hier.

Wat is nicotine?

Dit is wel een van de bekendste bestandsdelen die voorkomt in een e-liquid. Nicotine is een kleurloze vloeistof die afkomstig is van de tabaksplant. Nicotine is bij de meeste mensen bekend omdat het in sigaretten zit, maar wist u dat de tabaksplant familie is van andere planten. Nicotine zit bijvoorbeeld ook in aardappelen, tomaten en aubergine. Nicotine heeft een verslavende werking, dat maakt het moeilijker om over te stappen van sigaretten op iets anders. Bij elektrisch roken kunt u zelf de keuze maken om wel of niet nicotine te gebruiken. Bij het gebruik van nicotine in de e-sigaret komt geen teer of koolmonoxide vrij. Voordat we beginnen met advies over het gebruik van nicotine bij dampen, wil ik u eerst vertellen wat voor effect nicotine heeft op uw lichaam.

Effecten van nicotine

 • 7 seconden na de inname van nicotine komt het in aanraking met uw longen, hersenen en heeft het zich verspreidt in de bloedbaan.
 • Bij het gebruik van nicotine, verhoogt uw hartslag.
 • Er vindt vernauwing van de bloedvaten plaats.
 • U wordt ontspannen en krijgt een voldaan gevoel.
 • Uw alertheid verhoogt.
 • Uw concentratie wordt beter.

E-liquid is verkrijgbaar in verschillende smaken met verschillende nicotine gehaltes, t.w. 18 mg, 12 mg, 6 mg, 3 mg en zonder nicotine (0 mg). Eventueel kunnen liquids met verschillende nicotne gehaltes met elkaar worden gemengd. Door bijvoorbeeld ¾ van uw tank te vullen met 12 mg en ¼ van de tank met 6 mg en dan steeds meer van het lagere nicotinegehalte. Dit blijft u doen, totdat u het door u gewenste nicotinegehalte hebt bereikt. 

Dan is het nu tijd om uw eerste e-liquid/ e-sigaret vloeistof te kiezen

Het is moeilijk om te zeggen wat de beste e-liquid is die bij u past. Dit is een persoonlijke kwestie en u zult het gewoon moeten uitproberen. Daarom raad ik u aan om kleine hoeveelheden te nemen in het begin, totdat u een smaak heeft gevonden die u bevalt. Er zijn vele merken en smaken e-liquid waaronder tabak menthol smaak,  zoete e-liquid, fruit e-liquids, menthol e-liquids, drank e-liquids, tabak e-liquids, mix e-liquids, kruiden e-liquid en Nicotine Salt.

Na het lezen van het eerste gedeelte van deze blog bent u klaar om e-sigaret starterset aan te schaffen. In het volgende deel kunt u alles over het eerste gebruik van uw e-sigaret. Klik hier om uw eerste elektrische sigaret te kopen.

Stap 4: De handleiding lezen

Als het goed is heeft u zojuist uw eerste e-sigaret ontvangen, en nu? Bij het openen van het pakketje waar u e-sigaret inzit vindt u als het goed is een handleiding. Het spreekt eigenlijk voor zichzelf, maar lees deze goed door. Dit is belangrijk om uw eerste dampervaring zo prettig mogelijk te maken. Ik snap dat niet iedereen van lezen houdt, gelukkig zijn er voor hen een aantal elektrische sigaretten video handleidingen. Klik hier om de video handleiding te bekijken. Zit die van u er niet tussen, probeer dan te kijken op Youtube. Hier kunt u vrijwel over elke e-sigaret een filmpje vinden.

Stap 5: Het vullen van uw e-sigaret

Voor het gebruik van u eerste e-sigaret moet u deze vullen met een e-sigaret vloeistof. Begin met het eraf draaien van u driptip. U ziet dan de bovenkant van de tank met in het midden de coil. Aan de zijkant van de tank staat een streepje of een streepje met het woord max, tot zover moet u vullen. Mocht deze er niet staan, houdt dan ongeveer 80% aan van uw tank.

Om uw tank te vullen, kunt u het beste uw elektrische sigaret schuin houden. Bij sommige e-sigaretten is het de bedoeling dat u de coil ook voorziet van enkele druppels e-liquid, let wel op hier hoeven maar een paar druppels in. Dit voorkomt dat de coil verbrandt. Als u uw damper of e-sigaret heeft gevuld, dan moet u deze 5 minuten laten staan. Zo kan de e-sigaret vloeistof goed in de coil trekken, doet u dit niet dan heeft u kans op een dry hit. Dit geeft een verbrande smaak, plus het is niet goed voor uw e-sigaret en heeft als gevaar dat de coil direct niet meer goed functioneert, wees hier dus geduldig mee.

Nog een laatste tip! Zorg ervoor dat uw e-sigaret nooit compleet leeg is i.v.m. de levensduur van uw damper en de coil.

Stap 6: De batterij van de e-sigaret

Bij het eerste gebruik van uw e-sigaret is de batterij een belangrijk onderdeel. U moet namelijk voor het eerste gebruik de e-sigaret minimaal 4 uur laten opladen.
Hoe weet u dat uw batterij leeg begint te raken? Uw e-sigaret geeft minder damp af of het lampje op de elektrische sigaret begint met knipperen. Het opladen is heel simpel, elke e-sigaret heeft een oplaadpunt. De oplaadkabel wordt bij uw e-sigaret geleverd, u kunt ook een powerbank erbij bestellen als u veel gebruik maakt van de e-sigaret zodat u uw e-sigaret altijd en overal kunt opladen.

Hoe lang gaat de batterij van een e-sigaret mee?

De levensduur van een batterij verschilt heel erg per e-sigaret. De batterij gaat ongeveer tussen de 6 en 18 maanden mee, dit ligt er ook aan hoeveel gebruik u maakt van elektrische sigaret. Hoe intensiever u de e-sigaret gebruikt, hoe sneller de batterij slijt.

Stap 7: Hijstechniek e-sigaret

Om uw elektrische sigaret te activeren moet u bij de meeste modellen 3 tot 5 keer op de knop drukken. Dit systeem is bedoeld om te voorkomen dat de e-sigaret wordt ingeschakeld wanneer deze in uw broekzak zit. Als u een hijs wilt nemen, dan moet u deze knop ingedrukt houden gedurende de hijs. Als u klaar bent met het nemen van een hijs, laat u de knop weer los.

De hijstechniek bij een e-sigaret is wel iets anders dan bij een normale sigaret. Bij een e-sigaret is het van belang om rustig te inhalen. Te snel inhaleren heeft vaak een hoestbui als gevolg en dat wilt niemand.

Als u te zacht hijst kan er te weinig damp gecreëerd worden, maar hijst u te sterk dan heeft u kans dat u e-liquid in uw mond krijgt. Probeer daarom gewoon te oefenen tot u een fijne hijstechniek heeft gevonden die bij u past. Het is prima om een beetje weerstand te krijgen van de e-sigaret bij het hijsen. Dat betekent niet dat u te hard aan het apparaat hijst. Hierbij merkt u direct of de coil die u momenteel gebruikt past bij uw wensen en uw gebruik.
Bent u klaar met dampen? Klik dan 5 keer op het knopje om de e-sigaret uit te zetten.

Als u op zoek bent naar veel damp, dan ligt dit niet aan de hijstechniek, maar aan de coil en de e-sigaret vloeistof. Veel mensen zoeken een e-sigaret met veel damp, dit ligt aan de e-liquid die u neemt. Een e-liquid met een hoge VG zorgt namelijk voor meer en dikkere damp. De throathit is minder sterk, maar de damp blijft wel langer in uw keel hangen.
Bij het gebruik van een hoge VG, moet u wel rekening houden met de weerstand van de coil. E-sigaret vloeistoffen met een hoge VG hebben namelijk een dikkere structuur en dit heeft invloed op uw coil. Wij adviseren daarom om een coil van 1 Ohm of lager te gebruiken vanaf 50 VG.

Dit is ook wel bekend als Sub Ohm dampen, Sub Ohm dampen is dampen met een coil met een lagere weerstand dan 1 Ohm. Bij Sub Ohm dampen gaat de damp direct over uw longen, ook wel bekend als ‘Direct Lung’. Deze manier van dampen lijkt dan ook meer op normaal adem halen dan op roken. Dampt u met een coil hoger dan 1 Ohm, dan komt de damp eerst in uw mond en dan pas naar uw longen. Dit is ook wel bekend als ‘Mouth to lung’. Bent u van plan om Sub Ohm te dampen, dan moet u wel rekening houden met de combinatie weerstand. Neem hier een kijkje welke weerstanden bij welke wattages horen.
En zoals al een aantal keer eerder is gezegd bij een coil van 1 Ohm of lager moet u een e-sigaret vloeistof nemen met een hoge VG. Hoe lager de weerstand van de coil, hoe hoger het VG gehalte van de e-liquid.

Stap 8: Levensduur, schoonmaak en onderhoud van de e-sigaret

Het verschilt per onderdeel van de e-sigaret hoelang het mee gaat, hieronder een kort overzicht.

 • De coil van een elektrische sigaret gaat tussen de 2 tot 4 weken mee.
 • De batterij gaat 6 tot 18 maanden mee, ligt aan het dampgedrag van de damper.
 • De tank (clearomizer) hoeft niet zo vaak vervangen te worden tenzij er een scheurtje of een smaak in blijft hangen. Ook kan het zijn dat de luchttoevoer na langdurig gebruik kan gaan roesten.
 • De driptip hoeft in principe niet vervangen te worden, tenzij die niet fijn dampt meer voor u.

Hoe kunt u de levensduur van uw e-sigaret verlengen? Dit kan simpelweg door uw e-sigaret regelmatig te onderhouden en schoon te maken. Lees hieronder meer.

 • Schroefdraad van de e-sigaret schoonmaken, dit zit tussen uw batterij en tank (clearomizer). Als deze niet regelmatig wordt schoongemaakt, kan het contact met de batterij verstoord worden.
 • De driptip van de e-sigaret schoonmaken. Hier komt meestal het vuil te zitten, door bijvoorbeeld door contact met de mond of door de binnenkant van een broekzak. U kunt deze schoonmaken door af te spoelen met lauwwarm water.
 • De coil van de e-sigaret schoonmaken. Als de coil en verbrande smaak geeft kunt u deze enkele minuten koken in een pannetje. De coil heeft ongeveer 4 dagen nodig om te drogen, dit kan op een stukje keukenpapier. Mocht dit niet werken, dan zal de coil toch vervangen moeten worden.
 • Reinig de e-sigaret wekelijks. Dit kunt u doen door alles, behalve de batterij onder lauw / warm water te houden. Droog daarna alles goed af en laat het drogen op keukenrol. Let op dit geldt niet voor de POD systemen.

Om af te sluiten: Iedere damper is verschillend en het is vooral belangrijk om uzelf tijd te geven om om te leren gaan met uw e-sigaret. Zo kan het zijn dat sommige informatie op deze pagina niet helemaal aansluit bij uw apparaat. Heeft u vragen of twijfels over uw e-sigaret? Neem dan contact met ons op en wij beantwoorden al uw vragen snel.

Over de auteur

Dit stuk is geschreven door Serena. Serena is een klantenservicemedewerkster en heeft in dit artikel al de meest voorkomende vragen uitgewerkt in één artikel. Serena is persoonlijk een fan van fruit en van menthol smaakjes.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  NLDamp 9,3 / 10 - 2,367 Beoordelingen @ KiYoh
  ← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen