Terug

Wat is het verschil tussen roken en dampen?

Wat is het verschil tussen roken en dampen?

Tussen roken en dampen zijn grote verschillen. Eigenlijk zijn ze in beginsel helemaal niet met elkaar te vergelijken. Zo wordt bij roken, rook ingeademd en bij dampen wordt waterdamp geïnhaleerd. Echter wordt dampen ook vaak elektrisch roken genoemd. Echter is dit eigenlijk een foutieve benaming. Elektrisch dampen zou een betere benaming zijn en meer duiden op de daadwerkelijke handeling.

Om hier verder op in te gaan, damp is dus het eindproduct van het verwarmen van een vloeistof. Dit lost op in de lucht en laat geen eindproduct achter. Rook is het gevolg van verbranding. Dit is dan ook te vergelijken met het verbranden van bijvoorbeeld hout in de openhaard. Hierbij heb je als eindresultaat dan ook as.

Nu even over het roken van tabak en het verdampen van een e-sigaret. Ook al is dit dus niet altijd de juiste vergelijking, het is waarschijnlijk wel de reden dat je deze pagina leest. Deze vergelijking is het gemakkelijkste om schematisch weer te geven. In de onderstaande tabel staan de bestandsdelen in tabaksrook uitgewerkt ten opzichte dan de damp van de elektronische sigaret:

Bestandsdeel

Dampen

Tabak

Ammonia (schoonmaakproduct)

Benzeen (Ook aanwezig in brandstof zoals benzine)

Cyanide (Rattengif)

Formaldehyde (Onder andere in uitlaatgassen)

Cadmium (Metaal dat wordt gebruikt in batterijen)

Koolstof monoxide (Onder andere in uitlaatgassen)

Methanol

4000 andere schadelijke stoffen

Nicotine (verslavende stof)

Bekijk de informatie over het roken van tabak op de website van het RIVM.

Zoals je ziet, bevat de damp van een e-sigaret niet de schadelijke stoffen die zijn verwerkt in tabak. De enige overeenkomst is eigenlijk dat er in zowel damp als tabak nicotine zit verwerkt. Deze stof is verslavend en ook beperkt schadelijk (vergelijkbaar met de schadelijkheid van cafeïne).

Welke stoffen zitten er dan wel verwerkt in de vloeistof die wordt verdampt? Dit zijn Propyleen Glycol (PG) en Plantaardige Glycerine (VG) gecombineerd met verschillende aroma’s. Meer weten over deze basisvloeistoffen? Lees dan onze pagina PG/VG.

Beelden zeggen natuurlijk meer dan woorden. Daarom hebben we onderstaand YouTube filmpje voor je uitgekozen:

Is dampen schadelijk of gevaarlijk?

De afgelopen tijd zijn er veel media berichten naar buiten gebracht over dat dampen schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Natuurlijk snappen we dat dit verschillende vragen oproept bij je. Zo is een mediabericht verschenen over doden in de VS naar aanleiding van het gebruik van de elektronische sigaret. Echter is reeds verklaard dat dit niks te maken heeft met de manier van dampen zoals wij dit in Nederland kennen. Zo had 90-95% van de gevallen betrekking op het gebruik van THC olie in de e-sigaret. THC is de psychoactieve stof in cannabis. Om dit te verdampen, werd deze stof (geleverd in voorgevulde cartridges) gemengd met zogenaamd vitamine E acetaat olie. Echter is het verdampen van olie zeer schadelijk voor de gezondheid en kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Deze producten werden dan ook via de zwarte markt verhandeld. In de producten op onze website zitten in geen geval olie verwerkt of andere toevoegingen buiten de standaard ingrediënten zoals bedoeld bij dampen. Meer informatie over dit onderwerp? Lees dan onze blog: Moeten wij ons als Nederlanders zorgen maken na gezondheidsklachten in de VS door gebruik e-sigaret?

Echter zullen we natuurlijk nooit vertellen dat dampen gezond is en is volledig stoppen altijd een betere optie. Indien volledig stoppen geen optie is of wanneer dit niet lukt? Dan is de e-sigaret een goede optie als alternatief voor het roken van tabak.

De volgende groepen mensen wordt afgeraden gebruik te maken van een e-sigaret:

  • Zwangere vrouwen
  • Mensen met astmatische klachten
  • Mensen die niet roken of dampen
  • Jongeren en kinderen onder de 18 jaar

Hoeveel nicotine zit er in een e-sigaret?

Bij het gebruik van elektronische sigaretten gebruik je dus vloeistof en geen tabak. In deze vloeistof kunt u naar keuze nicotine toevoegen. Echter is deze nicotine anders van aard en wordt anders in het lichaam opgenomen dan bij het verbranden van een tabakspeuk.

Zo wordt het nicotinegehalte in een e-sigaret altijd aangeduid met miligram per mililiter (mg/ml). Hierbij kunt u over het algemeen kiezen tussen; geen nicotine, 3mg/ml, 6mg/ml, 12 mg/ml en 18 mg/ml. Echter wordt niet al deze nicotine opgenomen in het lichaam. Zo wordt ongeveer 1/3 van de nicotine opgenomen in het lichaam. Dus bij het volledig verdampen van een flesje van 12 mg/ml nicotine, wordt 4 mg/ml nicotine in het lichaam opgenomen. Dus bij een volledig flesje van 10 ml is de uiteindelijke nicotineopname 40mg.

Bij het roken van tabak is dat anders. Op een pakje sigaretten staat altijd aangegeven hoeveel nicotine er in één sigaret zit. Als voorbeeld 0,8 mg. Dus in een pakje van 20 sigaretten wordt 16 mg nicotine opgenomen. Echter worden er tegenwoordig veel ‘sjoemel’ sigaretten op de markt gebracht met gaatjes in de filter om op deze manier de testresultaten te beïnvloeden. Deze gaatjes in de filter drukt u met uw vingers namelijk dicht bij het roken van de sigaret. In werkelijkheid kan de daadwerkelijke nicotine wel 3 maal hoger zijn.

TABAK-E-LIQUID-KOPEN

Wil je overstappen van roken naar dampen?

Wil je graag zelf starten met dampen? Of denk je dat dit een goed hulpmiddel zou kunnen zijn voor iemand in je eigen omgeving? Dan verwijzen we je graag naar onze hulp en advies pagina. Hier bieden we een gratis handboek aan met daarin alle informatie over elektronisch roken of dampen. Wil je graag persoonlijk advies voor de keuze van een e-sigaret? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Indien u graag wilt beginnen met dampen, adviseren we te starten met een e-sigaret starterset. Deze e-sigaretten bieden alles wat je nodig hebt om te starten met dampen. Hierbij heb je alleen nog losse e-liquid nodig. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken zoals tabak, fruit, zoet, menthol en meer!

Daarnaast kunt u ook kiezen voor een (gesloten) pod systeem. Hierbij is de vloeistof voorgevuld in een wegwerp pod. Deze pods kunt u na gebruik weggooien en een nieuwe plaatsen. Enkele bekende merken van gesloten pod systemen zijn Blu, Vype en Hexa.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze klantenservice.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    NLDamp 9,3 / 10 - 2,367 Beoordelingen @ KiYoh
    ← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen