Terug

Wat is PG/VG?

Wat is PG/VG?

Zoekende naar de juiste e-liquid ben je vast de volgende benamingen tegengekomen: PG (Propylene Glycol) en VG (Vegetal Glycerin). In de meeste flesjes e-liquid zitten beide stoffen verwerkt. Kiezen voor één van deze bestandsdelen is erg lastig. Maar wat past nou bij jou? Wij leggen het verschil voor je uit.

Wat is PG/VG?

PG en VG worden aangeduid als basisvloeistof voor de e-liquid. De bindende stof die er voor zorgt dat er zichtbare rook vrijkomt en dat je het gevoel hebt dat je aan het roken bent. Voor de gezondheid heeft het geen voordelen om te kiezen voor PG of VG. De voorkeur voor één van de beide stoffen, verschilt erg per gebruiker. Over het algemeen wordt er in iedere vloeistof gekozen voor een combinatie van beide vloeistoffen. Daarom is het belangrijk om te weten wat deze vloeistoffen doen zodat u een betere keuze kunt maken voor de juiste vloeistof voor uw e-sigaret. In dit artikel leggen we meer uit over PG (Propylene Glycol) en VG (Vegetal Glycerin).

Wat is PG? 

Een e-liquid met een hoog percentage aan PG (Propylene Glycol) is de meest voorkomende en meest populaire vorm van e-liquid. Dit komt doordat deze 'minder stroperig' is en daardoor goed te gebruiken met veel eenvoudige startersets zoals een POD systeem of een andere MTL (Mouth to Lung) verdamper. PG is een veelgebruikte vloeistof in veel voedingsproducten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Melkproducten
 • Cake / Gebak
 • Make-Up
 • Tandpasta
 • Shampoo
 • Dierenvoeding

Wij adviseren een e-liquid met een hoog PG altijd te gebruiken in combinatie met een coil hoger van 1 ohm. Dit voorkomt namelijk spetteren en is beter voor de levensduur van je coil. PG heeft een scherper gevoel in de keel. Wat over het algemeen als plezierig wordt ervaren door personen die op zoek zijn naar een 'tabak sigaret' ervaring. 

Vaak komt het voor dat een e-sigaret kan gaan spetteren. Dit komt vaak doordat er gebruik wordt gemaakt van een coil met een te lage weerstand in combinatie met een hoge PG e-liquid.

Soms komt het voor dat mensen overgevoelig zijn voor PG. Dit kan resulteren in een allergische reactie in de vorm van bijvoorbeeld een overgevoelige keel of een uitslag op de huid. Hierbij wordt aangeraden te kiezen voor een e-liquid met een hoog VG gehalte of een 100% VG gehalte.

Belangrijkste eigenschappen PG:

 • Minder stroperig
 • Geschikt voor MTL modellen/coils met een weerstand hoger dan 1 ohm
 • Scherper gevoel in de keel, vergelijkbaar met roken van tabak

Wat is VG?

VG (Vegetal Glycerin) is 'dikker' van structuur ten opzichte van PG. Veelal wordt de damp van VG als zachter ervaren dan bij e-liquid met hoofdzakelijk PG. Daarnaast produceert VG meer 'damp' en is daardoor beter geschikt voor creëren van 'grote wolken'. Een hoger VG gehalte dient te worden gebruikt met een zogenaamde Sub Ohm e-sigaret. Dit zijn e-sigaretten die werken met een coil met een weerstand lager dan 1 ohm. Dit komt doordat de vloeistof VG meer stroperig is dan PG. Hierdoor kan een coil met een hogere weerstand de e-liquid niet verdampen. 

Vaak komt het voor dat mensen een zogenaamd 'dry burn' effect ervaren. Over het algemeen komt dit doordat er gebruik wordt gemaakt van een coil die niet past bij de e-liquid. Hierbij is dus de weerstand van de coil te hoog voor het gebruik van de gekozen e-liquid.

Ook is het mogelijk om 100% VG te dampen. Dit is aan te raden voor personen met een overgevoeligheid voor PG. 

Belangrijkste eigenschappen VG:

 • Stroperig
 • Beter geschikt voor Sub Ohm/coils met een weerstand lager dan 1 ohm
 • Zachter gevoel in de keel
 • Zoetere smaak

PG/VG e-liquid kopen

Op zoek naar een e-liquid met PG en VG, dan moet je letten op de volgende zaken:

 • Maak je gebruik van een coil met een weerstand hoger dan 1 ohm? Dan kun je het beste kiezen voor een PG/VG e-liquid van ten minste 50% PG. Ga dus op zoek naar een e-liquid van 50/50 of hoger. Deze e-liquid werken beter met een ‘mouth to lung systeem’.
 • Maak je gebruik van een coil met een weerstand lager dan 1 ohm? Kies dan voor een e-liquid met ten minste 50% VG. Dit maakt de verdamping soepeler. Dit soort systemen worden ook wel sub ohm of direct lung e-sigaretten genoemd.

De juiste keuze voor een PGVG gehalte in combinatie met de juiste coils, vergroot de levensduur van je coil en zorgt voor een volledigere verdamping.

Veelgebruikte combinaties PG/VG

 • 70% PG en 30% VG - Veel gebruikt in combinatie met POD systemen en MTL e-sigaretten
 • 50% PG en 50% VG - Veel gebruikt in zowel POD systemen, MTL e-sigaretten als Sub Ohm modellen tot een minimale weerstand van 0,5 Ohm
 • 30% PG en 70% VG - Gebruikt in Sub Ohm modellen en geavanceerde (Box) Mods. Dit type e-liquid wordt ook wel "Sub Ohm e-liquid" genoemd.
 • 100% VG - Voor personen met overgevoeligheid voor PG

Disclaimer

Let op! Deze informatie kan niet worden gebruikt voor het stellen van diagnoses. Raadpleeg voor gebruik eerst een arts wanneer u twijfelt over mogelijke gevoeligheid voor één van de stoffen. Voor eventuele vragen over één van deze bestandsdelen, neem contact met ons op. Over deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  NLDamp 9,3 / 10 - 2,367 Beoordelingen @ KiYoh
  ← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen