Terug

PG/VG - Wat is PG en VG?

 • Door NLDamp
 • Saturday 27 / 10 / 2018 3
PG/VG - Wat is PG en VG?

Zoekende naar de juiste e-liquid ben je vast de volgende benamingen tegengekomen: PG (Propylene Glycol) en VG (Vegetal Glycerin). In de meeste flesjes e-liquid zitten beide stoffen verwerkt. Kiezen voor één van deze bestandsdelen is erg lastig. Maar wat past nou bij jou? Wij leggen het verschil voor je uit.

Wat is PG/VG?

PG en VG worden aangeduid als basis voor de e-liquid. De bindende stof die er voor zorgt dat er zichtbare rook vrijkomt en dat je het gevoel hebt dat je aan het roken bent. Voor de gezondheid heeft het geen voordelen om te kiezen voor PG of VG. De voorkeur voor één van de beide stoffen, verschilt erg per gebruiker. Hier onder leggen we meer uit over PG (Propylene Glycol) en VG (Vegetal Glycerin).

PG (Propylene Glycol)

Sommige mensen ervaren een hogere gevoeligheid voor PG, waardoor er irritaties ontstaan aan bijvoorbeeld de keel. PG is beter voor de levensduur van de coil/brander. Dit omdat de vloeistof minder 'stroperig' is en de coil/brander daarom minder weerstand ervaart. De meeste gebruikers starten met e-liquid met voornamelijk PG. Dit omdat deze over het algemeen goedkoper zijn en eenvoudiger in gebruik. E-liquid op PG basis kan worden gebruikt met alle coils/branders. PG ia geurloos en kleurloos. Deze vloeistof komt naast bij e-liquid onder andere voor bij rookmachines

VG (Vegetal Glycerin)

VG is 'dikker' van structuur dan PG. Veelal wordt de damp van VG als zachter ervaren als bij liquids met hoofdzakelijk PG. Daarnaast produceert VG (volgens onze ervaringen) meer 'damp' en Tegenwoordig zijn er e-liquids op de markt met 100% VG. Let wel op dat niet alle coils/branders geschikt zijn voor 100% VG. Over het algemeen wordt 100% VG alleen gebruikt bij overgevoeligheid voor PG. VG is in tegenstelling tot PG plantaardig. VG wordt ook gebruikt als suiker vervanger en in bijvoorbeeld cake-mix.

PGVG kopen

De keuze voor PG of VG is erg moeilijk. Zoals eerder vermeld, zijn er geen gezondheidsvoordelen ten opzichte van elkaar. Wel is de gebruikservaring anders. Zo is VG meer 'stroperig' dan PG en is VG 'zachter' voor de keel dan PG. Daarnaast moet je rekening houden met de weerstand van de coil van je e-sigaret.

 • Maak je gebruik van een coil met een weerstand hoger dan 1 ohm? Dan kun je het beste kiezen voor een PGVG e-liquid van ten minste 50% PG. Ga dus op zoek naar een e-liquid van 50/50 of hoger. Deze e-liquid werken beter met een ‘mouth to lung systeem’.
 • Maak je gebruik van een coil met een weerstand lager dan 1 ohm? Kies dan voor een e-liquid met ten minste 50% VG. Dit maakt de verdamping soepeler. Dit soort systemen worden ook wel sub ohm of direct lung e-sigaretten genoemd.

De juiste keuze voor een PGVG gehalte in combinatie met de juiste coils, vergroot de levensduur van je coil en zorgt voor een vollere verdamping. Let hierbij dus op wanneer je PGVG base koopt of wanneer je een e-liquid koopt met PG en VG.

PG VG base kopen

Naast het gebruik van voor gemixte e-liquid, kun je ook PG en VG los kopen. Deze smaak en kleurloze vloeistof noemen we PGVG Base en zijn verkrijgbaar in bijvoorbeeld 50 ml, 100 ml, 250 ml, 500 ml of 1 liter PG VG Base.

De beste verhouding PG VG bestaat eigenlijk niet. Toch heeft de verhouding PG VG invloed op je damp ervaring. Zo moet je hier voornamelijk rekening houden met je coil in combinatie met je PG VG e-liquid. Meer hierover staat hierboven uitgelegd.

Disclaimer

Let op! Deze informatie kan niet worden gebruikt voor het stellen van diagnoses. Raadpleeg voor gebruik eerst een arts wanneer u twijfelt over mogelijke gevoeligheid voor één van de stoffen. Voor eventuele vragen over één van deze bestandsdelen, neem contact met ons op. Over deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties

 • Placeholder

  Robin Meeuwis

  Saturday 27 / 10 / 2018 @ 11:32

  Hoi Anna,

  Ja dat kan en is geen probleem! Beetje schudden en misschien heel even laten staan om de smaken goed te laten mengen.

  Groeten Robin

 • Placeholder

  Anna

  Saturday 27 / 10 / 2018 @ 19:45

  Ik heb een vraagje; ik heb verschillende e liquids gekocht, een waarvan de verhouding 30/70 is, en de ander 50/50. kan ik deze twee mixen? Ik vind namenlijk de 50/50 fijner maar ik wil de andere niet wegdoen..

 • Placeholder

  Cindy

  Saturday 27 / 10 / 2018 @ 23:39

  Goed dat jullie veel info geven. Ik ben helaas erg gevoelig voor pg. Allergie. Waarschijnlijk zijn er meer mensen die daar last van hebben. Ik zou als tip willen geven om de vg / pg verhouding bovenaan in de titel van de liquid duidelijk aan te geven. Voor mij is 70 vg 30 pg de limit.
  Mvg Cindy

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
NLDamp 9,1 / 10 - 1630 Beoordelingen @ KiYoh
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen