Terug

Uitleg : Wat is PG en VG ?

Zoekende naar de beste e-liquidben je vast de volgende benamingen tegengekomen: PG (Propylene Glycol) en VG (Vegetal Glycerin). In de meeste flesjes e-liquid zitten beide stoffen verwerkt. Kiezen voor één van deze bestanddelen is erg lastig. Maar wat past nou bij jou? Wij leggen het verschil voor je uit.

Wat is PG en VG en wat is het verschil?

PG en VG worden aangeduid als basisstoffen voor de e-liquid, ook wel bekend als de base. Deze bindende stof die er voor zorgt dat er zichtbare rook vrijkomt en dat je het gevoel hebt dat je aan het roken bent. Voor de gezondheid heeft het geen voordelen om te kiezen voor PG of VG. Hieronder leggen we meer uit over PG (Propylene Glycol) en VG (Vegetal Glycerin).

PG (Propylene Glycol)

PG is volgens de World Health Organisation een niet schadelijk stof, indien deze niet wordt gebruikt in grote hoeveelheden. Sommige mensen ervaren een hogere gevoeligheid voor PG, waardoor er irritaties ontstaan, zoals bijvoorbeeld in de keel. In het begin is het vooral belangrijk om op te passen voor e-liquids met een hoge PG, omdat men door de hoge PG sneller begint met hoesten. Door deze ervaring kan men dampen als onprettig ervaren. PG is vaak populair onder de beginnende dampers, omdat PG over het algemeen goedkoper en eenvoudiger is dan VG.
PG is beter voor de levensduur van de coil/brander, omdat de vloeistof minder dik is en daardoor minder weerstand biedt bij de coil/brander.
Een e-liquid op PG basis kan worden gebruikt met alle coils/branders en op alle e-sigaretten. PG is een reukloze en kleurloze vloeistof, PG wordt bijvoorbeeld gebruikt in rookmachines in het theater.

VG (Vegetal Glycerin)

VG bestaat uit plantaardige olie en bevat geen schadelijke stoffen. VG wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in voedingsmiddelen of verzorgingsproducten. 
VG heeft een dikke structuur dan PG, dit kan een klein verschil maken voor de  duurzaamheid van een coil/brander. VG zorgt voor een dikkere damp, die langer in de achterkant van uw keel blijft hangen. Dit zorgt voor een meer intense ervaring dan bij PG, waar de damp sneller verdwijnt. VG is daarnaast zachter voor uw keel, waardoor de throat hit minder heftig is.
VG is een goede optie voor mensen met een allergische reactie of voor mensen met een chronische ziekte. Meer informatie over 100% VG vindt u op deze pagina : https://www.nldamp.nl/merken-pg-vg/100-vg/

Wat zijn de voor en nadelen van PG en VG

Base

Voordelen

Nadelen

Propylene Glycol

 • Geschikt voor mensen die dampen een kans willen geven.
 •  Over het algemeen goedkoper dan VG.
 • Traditionele smaken, zoals aardbei, chocola, vanille.

 

 • Kan een irritatie veroorzaken, zoals geïrriteerde keel.

Vegetal Glycerin

 • Hogere kwaliteit smaakbeleving.
 • Zacht in de keel.
 • Geschikt voor mensen met een allergische reactie of met een chronische ziekte aan de luchtwegen.
 • Innovatieve mixen.

 

 • Een dikkere structuur, wat invloed kan hebben op de duurzaamheid van een coil/brander.

 

Wat is de beste verhouding tussen PG en VG?

Er veel verschillende verhoudingen, het verschilt per damper wat zijn of haar behoeften zijn. Hier worden 3 verhoudingen onderscheiden, een e-liquid met een hoge VG, een e-liquid met een hoge PG en een 50PG/50VG verhouding. Als u een e-liquid met de juiste PG/VG wilt kopen, dan moet u uzelf eerst afvragen wat wil ik?

E-liquid met hoge VG of 100% VG
Veel mensen zijn op zoek naar e-liquids met een veel damp, als u deze wilt dan zult u eentje moeten nemen met een hoge VG. De smaak wordt intenser en het is zacht in uw keel, maar let wel op de coil. Deze moet 1 Ohm of lager zijn. Voor mensen die compleet allergisch zijn voor PG, bestaat 100% VG. Deze base van 100% VG, bestaat 100% uit plantaardige oliën. Klik hier voor e-liquids met een hoge VG. 

E-liquid met hoge PG
Voor mensen die op zoek zijn naar een een e-liquid met een sterke thoathit moeten een e-liquid met een hoge PG nemen. Let op, gebruik wel een coil van 1 Ohm of  hoger voor de duurzaamheid van uw coil. Klik hier voor e-liquids met een hoge PG. 

E-liquid met 50PG/50VG
Dit is goede verhouding, vanaf deze verhouding wordt is de zachtheid van de e-liquid aangenaam voor uw keel en de smaak wordt intenser. Deze verhouding is geschikt voor alle elektrische sigaretten. Klik hier voor e-liquids met een 50PG/50VG verhouding. 

Disclaimer

Let op! Deze informatie kan niet worden gebruikt voor het stellen van diagnoses. Raadpleeg voor gebruik eerst een arts wanneer u twijfelt over mogelijke gevoeligheid voor één van de stoffen. Voor eventuele vragen over één van deze bestanddelen, neem contact met ons op. Over deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

 

FAQ

Wat zit er in e-liquid?

De meeste e-liquids hebben vier ingrediënten; propyleenglycol, plantaardige glycerine, nicotine en smaakstof.

Wat is PG/VG?

Een e-liquid met een hoog percentage aan PG (Propylene Glycol) is de meest voorkomende en meest populaire vorm van e-liquid. Dit komt doordat deze 'minder stroperig' is en daardoor goed te gebruiken met veel eenvoudige startersets zoals een POD systeem of een andere MTL (Mouth to Lung) verdamper. VG (Vegetal Glycerin) is 'dikker' van structuur ten opzichte van PG. Veelal wordt de damp van VG als zachter ervaren dan bij e-liquid met hoofdzakelijk PG. Daarnaast produceert VG meer 'damp' en is daardoor beter geschikt voor creëren van 'grote wolken'. Een hoger VG gehalte dient te worden gebruikt met een zogenaamde Sub Ohm e-sigaret. Dit zijn e-sigaretten die werken met een coil met een weerstand lager dan 1 ohm. Dit komt doordat de vloeistof VG meer stroperig is dan PG. Hierdoor kan een coil met een hogere weerstand de e-liquid niet verdampen.

Hoe lang kan ik e-liquid bewaren?

E-liquid heeft over het algemeen een houdbaarheidsdatum van ongeveer 2 jaar onder de juiste omstandigheden. Wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken wil dat niet per direct zeggen dat de e-liquid niet meer goed is. De e-liquid is nog te dampen alleen zal hij niet meer helemaal de smaak hebben die je bekend bent. Ook zal de e-liquid na een tijdje verkleuren. Dit komt omdat de nicotine in het product langzaam afneemt. Het is dus nog mogelijk om de e-liquid te dampen , echter is dit geen aanrader en zal het zeker niet zorgen voor een fijne dampervaring.

Hoeveel nicotine heb ik nodig?

Nicotine is een optionele keuze voor dampers. Er hoeft niet per se nicotine te zitten in een e-liquid. Maar zeker voor iemand die net afstapt van de echte sigaret is dit wel nodig om te beginnen. Er kan gekozen worden uit verschillende verhoudingen nicotine waaronder: 0, 3, 6, 12 en 18Mg wat de hoogste is. Hier kun je een beetje mee spelen en kijken wat voor jou de juiste nicotine is.

Waarom verandert mijn e-liquid van kleur?

Dit is bij veel e-liquids erg normaal en is een proces dat de e-liquid doorgaat wanneer het ouder wordt. Dit komt door oxidatie. Wanneer de verkleuring gebeurt in de tank en niet in het flesje is dit vaak een indicatie voor het vervangen van de coil. De donkere e-liquid is niet schadelijk en kan gewoon gedampt worden.

Ik proef de e-liquid niet meer zo goed hoe kan dit?

Dit noemen ze ook wel eens ‘’vapour tongue’’ en dit kan liggen aan verschillende factoren.
1. Droge mond Wanneer je een droge mond hebt komt dit door onvoldoende speeksel. Wanneer dit het geval is zal je vermogen om te proeven afnemen.
2.Smaak te vaak? Wanneer je je favoriete smaak hebt gevonden kan het zijn dat bij overmatig gebruik van alleen die smaak je ‘’smaak moe’’ wordt. Dit houdt in dat na een verloop van tijd je vermogen om een die aroma op te nemen afneemt. Hierdoor zal de smaak verminderen. Dit kan gemakkelijk tegen gegaan worden door voor een aantal dagen een andere smaak te gebruiken in de e-sigaret. Zo blijf je langer genieten van je favoriete smaak zonder de smaak te verliezen. 3. Roken Het roken van reguliere tabak is natuurlijk een grote reden dat je de smaak niet meer proeft zoals je hem kent. Dit komt omdat de rook van reguliere tabak al helemaal een aanval is op je smaak en ruikvermogen. Combineer deze dus niet samen om smaakverlies tegen te gaan.
4.Chainvaping Damp met mate. Wanneer de e-sigaret overmatig wordt gebruikt vinden je smaakpapillen dit ook niet fijn en zal ook zorgen voor een mindere smaak na een tijdje. Neem dus ook af en toe rust en blijf niet langdurig aan de e-sigaret trekken.
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  NLDamp 9,3 / 10 - 2,588 Beoordelingen @ KiYoh
  ← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen